Petra, Femke & Sabine 

Petra (54) is de trotse moeder van Femke (26) en Sabine (23). Ondanks dat beide dochters op kamers hebben gezeten, wonen ze momenteel weer eventjes thuis. Sabine werkt en Femke studeert. Petra vertelt hoe zij het moederschap met haar twee dochters ervaart en Femke en Sabine vertellen openhartig over de band met hun moeder Petra. 

Petra, is het bijzonder om twee dochters te hebben die zelf al volwassen zijn?

Dat is het zeker, ja. Ik ben altijd blij als ik ze weer zie en als ze weer thuis zijn. Als ze weg zijn, zie ik altijd de rommel liggen en dan heb je af en toe wel eens het gevoel van: ik moet alles achter de kont opruimen! Maar goed, dan mopper ik even en dan ruim ik het ook maar op ook. En dan is het ook weer klaar. 

Wonen Femke en Sabine nog thuis? 

Ja, ze wonen allebei nog thuis. Ze hebben allebei op kamers gezeten, maar ik denk dat ze het toch thuis onder moeders vleugel wel lekker vinden, haha. Lekker makkelijk hé, als alles gedaan wordt toch? Femke studeert nog, dus die blijft nog wel even thuis wonen. Sabine is wel opzoek naar haar eigen woning. Zij gaat dus iets sneller het huis uit, maar dat heeft voor nu nog geen haast. Ze hebben het goed thuis, dus geen haast om het huis uit te moeten. 

Hoe was het voor jou, als moeder, dat je dochters het nest uitgingen en hoe hielp het jou om daar doorheen te komen? 

Dat was wel even wennen, dat wel. Maar aan de andere kant ook wel weer lekker om dan ook wel weer wat tijd voor jezelf te krijgen. Dat is een fase die daar dan weer bij hoort, vind ik dan. Het was vooral even slikken, omdat Sabine naar Griekenland ging voor werk en op dezelfde dag gingen wij ook onze zoon wegbrengen, omdat hij voor een jaar naar Curaçao ging. Dus dat was heel even pittig, echt het lege nest syndroom! 

Wij zijn de pubertijd doorgekomen door er samen met mijn man veel over te praten en er voor elkaar te zijn. Elkaar dan toch weten op te beuren is belangrijk. Je hebt dan wel eens een tijd van: oh dit komt niet meer goed, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Als je er maar over blijft praten, dan lost het wel op. En proberen rustig te blijven, hoe moeilijk het ook af en toe is. Ik denk dat ik wel wat feller ben, maar omdat mijn man rustiger is werkt dat voor mij ook rustgevend. Later praten we er dan over. Op dat moment was het niet leuk, maar later kunnen we er ook wel weer om lachen. 

Heb je jezelf als moeder vaak weggecijferd voor je kinderen?

Ik heb wel een tijd gehad dat ik dacht: ik ben er alleen maar voor mijn kinderen, maar daar ben je ook moeder voor. Die tijd komt er wel weer een keer voor mij denk ik dan. En die is er uiteindelijk ook gekomen. Het blijft nog steeds heel leuk om moeder te zijn en ik ben blij dat ze nog thuis zijn.

De balans heb ik wel gevonden door een weekendje weg te gaan, of even met zijn tweeën een weekje op vakantie te gaan. Even niet de zorg te hebben en dat je dan gewoon lekker s’ morgens aan je ontbijt zit met een boek. Dan kom je tot rust en dat is ook heel lekker af en toe. Wij wonen in een mooi gebied dus als ik een stukje wandel op de dijk kom ik ook tot rust. Af en toen zorgt een stukje in de auto rijden er ook voor dat het allemaal een beetje zakt.

Waar ben je het meest trots op als moeder? 

Als ze lekker allemaal thuis zijn en dat ze het allemaal goed doen. Femke doet het goed op school en Sabine doet het goed met haar werk. Daar ben je dan echt trots op. Ook proberen we veel samen te komen. Zoals met Pasen laatst dan barbecueën we samen. Doordeweeks lukt het niet altijd, maar we proberen het wel. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag een wijntje drinken in de zon. De tijd die we voor elkaar vrijmaken is ook iets waar ik trots op ben als moeder.

Femke & Sabine, hoe zouden jullie de band met jullie moeder omschrijven? 

Soms hoor je van die verhalen dat kinderen thuis niet veel zeggen, maar ik vertel eigenlijk alles thuis. Echt al vanaf jongs af aan kwam ik thuis, ook na het feesten vertelde ik wat ik allemaal had gedaan. Als wij samen uitgaan of iets doen dan weten mijn ouders het eigenlijk gelijk. Geheimen houden voor elkaar lukt ons niet.

Onze moeder zegt ook nooit nee wanneer wij vragen of ze ons op komt halen als wij zijn wezen stappen. Als ze weet dat wij thuis slapen, wilt ze ook weten of wij veilig thuis zijn gekomen. Zolang wij thuis wonen wil mijn moeder wel weten of wij thuis slapen of niet.

Femke, hebben jullie het al wel eens gehad over kinderen met je moeder?

Eigenlijk hebben wij het er niet zo heel veel over wanneer wij moeder zouden willen worden, maar ik denk wel dat ze weet dat wij allebei kinderen zouden willen krijgen. En ze is net natuurlijk zelf oma geworden van het kindje van onze broer. Dan is het toch wel echt heel leuk, zo eigen. Een vriendin van mij is net zwanger en mijn broer heeft een kindje gekregen. Dan denk je toch wel: het is toch wel heel leuk. Maarja, ik wil eerst ook wel even werken, jong zijn en het komt hoop ik wel als het mij gegund is. Alleen wel wat later.

Welke dingen die jullie moeder doet zou je graag willen doorgeven? 

Femke: Ik denk ook wel dat ik ze heel veel liefde zou geven en alles voor ze zou doen. Als mijn kinderen appen zou ik ze ook ophalen. Ook als ik mijn moeder nu met haar kleindochter zie, dan geef je haar ook heel veel aandacht. Mijn moeder probeert wel altijd haar best te doen, ook als wij soms een beetje boos doen blijft mijn moeder eigenlijk continue lief. Je doet nog steeds alles. Ik hoop later dat ik dat ook kan doen, er doorheen prikken als mijn kinderen later moeilijk doen.

Sabine: Net zoals mijn moeder zou ik ook wel veel thuis zijn. Ik vind het zelf ook heel erg fijn als mijn moeder er is en we samen een kopje thee kunnen drinken en niet in een leeg huis terechtkomt. Het maakt niet uit hoe oud we zijn, als onze ouders ergens naartoe gaan dan bellen wij gelijk om te vragen waar ze zijn. Wij willen nooit alleen thuiskomen eigenlijk. 

Kelly & haar fantastische jongens

Naar het verhaal

Thirza & haar drie schatten

Naar het verhaal

Ann Dominique: trotse mama & zwanger

Naar het verhaal