Thirza & haar drie schatten

Thirza (37) is moeder van drie prachtige dochters: Amélie (9), Isabel (6) en Louise (5). Naast het moederschap onderneemt én studeert Thirza kruidengeneeskunde. In dit artikel neemt Thirza ons mee hoe zij dit goed in balans houdt met behulp van de natuur.

Hoe vind jij als moeder van drie kinderen je balans?

Als moeder met een druk leven is het voor mij belangrijk om balans te vinden door genoeg rust te nemen tussendoor. Vroeg naar bed, redelijk vroeg opstaan, dingen goed plannen en dan red ik het wel.

Op dit moment ben ik hees en dat komt omdat ik de afgelopen tijd niet zoveel geslapen heb. Meestal lukt het wel om fit te zijn, maar dat komt echt door de rust die ik tussendoor neem. Slapen staat op nummer één, daarna genoeg water drinken en eten.

Hoe herpak jij jezelf op zo’n moment?

Door éxtra te rusten. Ook wat extra supplementen en ondersteunende kruiden, zijn belangrijk. Wat ook helpt is om kritisch te zijn wat op dat moment belangrijk is, moet dit echt nu, of kan het ook wel even wachten.

Wat zijn de belangrijkste routines die jou hierbij helpen?

Voordat ik in de avond ga slapen, ruim ik altijd nog even mijn woonkamer op. Zodra ik in de ochtend beneden kom, is het niet rommelig en heb ik overzicht. Voor mij is dit echt een voorwaarde en ik merk duidelijk verschil in de start van de dag wanneer ik dit niet doe.

In de ochtend heb ik altijd een uur voor mijzelf nodig, voordat de meiden wakker worden, om de dag rustig te beginnen. Voor een theetje, om te douchen, voor yoga en om nog wat andere dingen te doen. Dat uurtje zonder kinderen geeft mij tijd om te landen. Wanneer de kinderen er niet zijn ben ik hier wat soepeler in.

Hoe is het om moeder te zijn van drie dochters? 

Natuurlijk een ongelofelijk grote dynamiek met drie verschillende meiden. Ze zijn heel leuk met elkaar, maar soms is er ook flinke ruzie. Dat hoort er allemaal bij, het is supergezellig met zoveel dames in huis. Toby onze hond is de enige man in huis, haha!

Ze helpen goed mee met kleine dingetjes, zoals in de tuin werken en hun bordje naar het aanrecht brengen wanneer zij klaar zijn met eten. Isabel geeft ook kleding advies, wanneer ik een bepaalde combinatie aan heb zegt ze weleens: "ah mam, je kan beter dit aantrekken!" Dan pakt ze iets uit mijn kast en dan zegt ze: "kijk maar!" Vaak heeft ze dan gelijk ook. Dat vind ik wel heel erg leuk. Amélie vindt het leuk om onze hond Toby in de ochtend uit te laten, dat geeft haar ook een rust momentje en Louise helpt graag mee tijdens het koken. Ze kan heel netjes snijden en ook dit is een rustmoment.

Ik probeer een leuke en gezellige moeder te zijn, maar soms moet ik natuurlijk ook wel streng zijn om mijn grenzen aan te geven.

Vind je dat belangrijk om mee te geven aan je dochters hoe ze rustig kunnen blijven?

Ik vind het heel belangrijk om mee te geven hoe je jezelf kan kalmeren, want er zijn zoveel dingen die je kunnen uitdagen zodat je je geduld en kalmte verliest. Soms lukt het mij niet om mijzelf rustig te houden. Dan leg ik uit waardoor dat komt en hoe ik ervoor kan zorgen dat het wel lukt, maar dat ik dat soms vergeet.

Voor mijn meiden vind ik belangrijk dat ze dit weten: "oké, als het even niet lukt of ik heb geen geduld dan kan ik dit of dat doen om rustig te worden". Soms wanneer iemand écht heel boos is dan zeg ik: "Pak maar een kussen, ga er maar even in schreeuwen, gooi het er maar uit". Je moet het ook niet onderdrukken en vaak helpt het om gewoon even te schreeuwen. Daarna liggen we in een deuk.

Hoe vind je dat je het doet als alleenstaande moeder? 

Het is best zwaar om alleen te zijn met de kids thuis. Mijn ouders helpen graag, maar wonen niet om de hoek. Gelukkig heb ik ook lieve buren en vrienden die altijd voor mij klaarstaan en de ouders van mijn ex schieten ook vaak te hulp. Ik raad ook echt een supportsystem aan. Het is dubbel hard werken, maar wanneer de meisjes weg zijn, is het dubbel hard uitrusten. Dan kom ik gewoon extra tot rust. Ik probeer ze dan ook helemaal los te laten. In het begin was dat echt moeilijk, maar nu gaat dat goed.

Toen ik nog samen was met mijn ex had ik vaak het gevoel dat ik altijd paraat moest staan om voor iedereen te zorgen, no matter what en soms ten koste van mijzelf. Nee zeggen of grenzen aangeven vond ik lastig. Wanneer de kinderen naar bed gingen en er nog een partner was die aandacht nodig had, was soms too much voor mij omdat ik zo uitgeput was. Ik zorgde niet goed voor mezelf. Vaak was het voor mij moeilijk om gewoon te zeggen: "Nu even niet". Ik wil even mijn eigen ruimte". Nu ik single ben pak ik die rust sneller.

Natuurlijk hoop ik ooit wel een partner in huis te hebben. De vraag en les voor mij is hoe ik daar dan mee om ga. Dat is wel iets waar ik over na aan het denken ben. Doordat ik nu weet hoe het is om alleen te zijn en om zoveel ruimte alleen te hebben, denk ik dat ik sneller mijn behoefte uit durf te spreken in de toekomst.

Wat zijn echt dingen die je voor jezelf doet, als je kinderen er niet zijn? 

Uitrusten, een beetje rommelen, series kijken en tuinieren vind ik leuk, uitgebreid koken voor mijzelf vind ik ook fijn met harde muziek aan, dansen, day-sleeping, met vrienden afspreken en dingen doen waar ik normaal gesproken niet aan toe kom doen.

Wanneer de kinderen weggaan moet ik er ook heel erg aan wennen dat ze er niet zijn. Dan doe ik vaak de eerste dagen niet zoveel, daarna kan ik wel wat ondernemen. Een mens heeft meestal vier dagen nodig om in ontspanning te komen. Wanneer mijn kinderen weg zijn is dat net te kort voor mij om volledig ontspannen te zijn. Vaak wanneer ik gelijk aan iets begin, dan blijf ik maar doorgaan met dingen doen.

Wanneer ze dan terugkomen heb ik eigenlijk niet genoeg gerust. Ik start met uitrusten, iets actiefs doen en voordat ze thuiskomen weer even de rust pakken. Dit vergt wel echt een goede planning. In de schoolvakanties heb ik gelukkig iets meer tijd om in ontspanning te komen, de meiden zijn dan iets langer bij hun vader.

Is jouw missie op het gebied van kruiden sterker geworden sinds je moeder bent? 

Mijn missie is; mensen dichter bij de natuur brengen, de wilde kruidenwereld draagt hier heel veel aan bij. Eigenlijk heeft het moederschap mij laten zien hoe kwetsbaar wij mensen eigenlijk zijn. Ik kan mijn kracht vinden in de natuur, want we zitten in een tijd waarin alles heel snel gaat en dan gaat alles aan je voorbij, zonder dat je stilstaat bij de kleine grootse dingen.

Wanneer de natuur in balans is heeft ze geen haast en doet alles op haar gemak. Ik merk dat ik het heel fijn vind om dat proces te observeren en daar mijn lessen uit te halen. Ik denk ook dat voor mijn kinderen en elk ander kind, het een goede basis voor de toekomst is om je lichaam te trainen hoe je rust kan vinden. Wij als gezin vinden die rust buiten, in onze moestuin, het bos of in de duinen. De natuur is overal en bereikbaar voor iedereen. Of je nou in de stad woont of in een dorp, het is een hele simpele manier om zo een soort van baken te hebben wanneer het even niet gaat. Ook als het goed gaat kun je die plek gebruiken om je weer op tijd op te laden.

Zeker na het moeder worden kan het zijn dat je jezelf kwijtraakt. Echt waar, bezig zijn met de natuur, wandelen in de natuur, het bestuderen, de insecten, het heeft mij zoveel geluk en rust gebracht. Het is een aanrader wanneer je je niet goed voelt, ga tuinieren, ga met planten bezig zijn! Het is een medicijn. Het heeft mij 100% bij mijn depressie en burn-out geholpen.

Petra & haar prachtige dochters

Naar het verhaal

Kelly & haar fantastische jongens

Naar het verhaal

Ann Dominique: trotse mama & zwanger

Naar het verhaal